Published on

Facebook MI adatvédelem

Authors
  • avatar
    Name
    Bartók Dániel
    Twitter

Egy újabb haladó bejegyzéssel készültem a hétre, viszont egyik nap a Facebook-ot böngészve egy érdekes szabályváltozásra lettem figyelmes. Olyannyira "felhúzott", hogy rögtön billentyűzetet ragadtam és elkezdtem pötyögni a következő sorokat. Egyébként témába is vág, hiszen adataink biztonságát nem csak az eddig ismertetett dolgok miatt szükséges biztosítani. Az illetéktelen kézbe kerülés megakadályozásán és a biztonsági mentéseken túl még van egy harmadik nagyon fontos szempont is, amit érdemes szem előtt tartani. Ez pedig az adataink felhasználása második és harmadik feleket érintően. Ebben a témában pedig most a Meta az én olvasatomban elrúgta a pöttyöst. Nézzük is miről van szó.

Adataink felhasználása az "MI a Metánál" program keretében

A Meta (Facebook) nemrég kiadott egy leírást és egy ehhez tartozó szabályváltoztatást, miszerint június 26-tól kezdődően, simán felhasználhatják az adatainkat, hogy ezzel is tanítsák a saját generatív mesterséges intelligenciájukat (MI) és a mögötte álló algoritmusokat. Ezt a témát is szeretném a későbbiekben sokkal részletesebben kifejteni. Most egy mondatban a generatív MI, olyan számítógépes modellek együttese, amelyeket több milliárd információegység használatával tanítanak be. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy még egy egyszerű program az "csupán" annyit tud, amire készült. Például egy szorzó programtól hiába kérünk főzési recepteket nem fog tudni adni, hiszen csak azt programozták le benne, hogyan kell számokat összeszorozni. Egy generatív MI ezzel szemben képes "lehet" megtanulni bizonyos dolgokat, például kapcsolatokat és összefüggéseket különböző típusú tartalmak között. Így akár "új" képeket, zenéket is képes létrehozni szöveges leírás alapján. Sok mindent raktam idézőjelbe, hogy ezt miért tettem maradjon egyelőre az én kis titkom, egyszer majd ha odajutunk a témában kifejtem a személyes véleményemet is a mű intelligenciákról.

Most nézzük miről is szól a már említett leírás és szabályváltoztatás. Ahogy írtam a generatív MI tanítására ún. tanuló adatokat használnak. Ehhez általában az interneten szabadon elérhető vagy licenelt forrásokból származó adatokat szoktak felhasználni. Ezt most a Meta kiegészítette azzal, hogy felhasználhatnak minden olyan adatot, amelyet mi az ő szolgáltatásaikban megosztottunk. Ilyen például a Facebook és az Instagram is. A leírás szerint ezek az adatok lehetnek bejegyzések, fényképek vagy képleírások. Elméletileg a privát beszélgetéseinket nem használhatják fel. Nálam már ez is kiverte a biztosítékot, hogy egy sima szabály változtatással alapértelmezetten felhasználják az adataimat, a végső döfést a következő pár sor vitte be: "Gyakorolhatsz bizonyos jogokat az adataidnak az „MI a Metánál” fejlesztéséhez kapcsolódó felhasználásához fűződően. Jogod van például tiltakozni az ellen, hogy a Meta felhasználja a termékeiben és szolgáltatásaiban általad megosztott információkat az „MI a Metánál” fejlesztéséhez és javításához."

Tehát nem elég a felhasználás, még konkrétan kimondják, hogy csak bizonyos jogokat gyakorolhatunk a saját adataink felett. Továbbá a tiltakozás tényét meg kell indokolnunk. Érted ezt kedves Olvasó?! Esszét kell írni, a saját adataink felhasználásának megakadályozására, amit ők fognak elbírálni, így nincs semmi garancia, hogy nem utasítják el?! Kész agyrém! Nagyvonalakban erről szól az írás, akit érdekel a teljes szöveg az itt megtalálja.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit tegyünk? Én arra buzdítok mindenkit, hogy éljen azokkal a bizonyos jogokkal és tiltakozzon a felhasználás ellen. A következő bekezdésben leírom, ennek a lépéseit.

Tiltakozás adataink felhasználása ellen

Ezt az alábbi űrlap kitöltésével tehetjük meg. Itt meg kell adnunk az országot, ahol élünk, az e-mail címünket és két rubrikában van lehetőségünk leírni a tiltakozásunk tényét. A lenti képen látszik én hogyan töltöttem ki, alá betettem a szöveget is, hogy könnyebb legyen másolni, aki esetleg szeretné felhasználni.

Facebook MI tiltakozás

"Nem szeretném, hogy a Meta szolgáltatásokban megosztott adataimat a generatív MI tanuló adatként felhasználja. "

"Felháborítónak tartom, hogy egy szabálymódosítás után alapértelmezetté válik adataim felhasználása. Továbbá az is felháborít, hogy csak bizonyos jogokat gyakorolhatok a saját adataim felett. Arról nem is beszélve, hogy tiltakozásom jeléül esszét kell írnom. Javaslom, az adatmegosztás legyen alapértelmezetten kikapcsolva és tegyék opcionálissá annak engedélyezését. "

A Küldés gomb után, a megadott e-mail címre kapunk egy kódot ezt meg kell adnunk a sikeres beadáshoz.

Facebook MI tiltakozás 2

Valószínűleg automata végzi az elbírálást, mert nekem a beküldés után 1 percen belül jött is a válasz, miszerint felülvizsgálták a kérelmemet és elfogadják a tiltakozásom.

Tiltakozás eredménye

Sajnos semmi garancia nincs rá, hogy mindenkinek elfogadják a fellebbezését, illetve a szabálymódosításban az is benne van, hogy ha sikeresen tiltakozunk, akkor is felhasználhatnak rólunk adatokat abban az esetben, ha az más forrásból származik. Tehát ha egy barátunk megoszt egy olyan képet, amin mi is rajta vagyunk, az továbbra is felhasználható lesz.

Drága Olvasók, bátorítok mindenkit az űrlap kitöltésére! Kérlek szépen, majd hozzászólás formájában írjátok meg, milyen eredménnyel zárult az űrlap felülvizsgálata.

Támogass egy kávéval