Published on

Jelszókezelő a gyakorlatban

Authors
  • avatar
    Name
    Bartók Dániel
    Twitter

Bitwarden jelszókezelő a gyakorlatban

Folytatjuk az előző gyakorlati bejegyzést és ráfordulunk a már többször emlegetett Bitwarden jelszókezelő telepítésére és használatára. Kedves Olvasó, nyugodtan állíthatom, hogy innentől egy új időszámítás kezdődik amennyiben eddig még "hagyományosan" tároltad a bejelentkezési adatokat.

A regisztráció menete

Mielőtt magát az alkalmazást telepítenénk, először regisztrálnunk kell a Bitwarden oldalán. Az oldal eléréséhez kattints ide. Maga az alkalmazás tud magyarul, sajnos ez a főoldalról nem mondható el, viszont cserébe egyszerűek a lépések és a regisztrációs folyamat is lokalizált.

  1. Miután az oldalra navigáltunk, a jobb felső sarokban, kattintsunk a Get started gombra.
  2. Adjuk meg a regisztrációhoz szükséges adatokat:
    • E-mail cím, ezt kell majd megadnunk a bejelentkezési folyamat során.
    • Név
    • Mesterjelszó, NAGYON FONTOS! Ezzel a jelszóval fogunk tudni hozzáférni a széfünkhöz, ami a személyes adatainkat fogja tartalmazni. Mivel ezt még a Bitwarden sem tárolja, ezért mindenképpen kellőképpen erős jelszót használjunk és jól jegyezzük meg. Ha ezt elveszítjük, akkor végérvényesen kizárjuk magunkat és nem fogunk hozzáférni a jelszókezelőben tárolt adatainkhoz.
    • Mesterjelszó emlékeztető
    • Hagyjuk bepipálva "Az ehhez a jelszóhoz tartozó ismert adatvédelmi incidensek ellenőrzése" opciót. Amennyiben olyan jelszót használunk, amely már illetéktelenek kezébe kerülhetett ismert adatszivárgási incidens során, arra felhívja a Bitwarden a figyelmet. Ebben az esetben sürgősen változtassuk meg a mesterjelszót.
    • Fogadjuk el a Felhasználási feltételeket és az Adatvédelmet. bitwarden-register-form
  3. Fejezzük be a regisztrációt, a Fiók létrehozása gombbal.
  4. A következő oldalon jelentkezzünk be, a fentebb megadott e-mail cím és mesterjelszó használatával.
  5. Végezetül ellenőriztessük le az e-mail címünket, a jobb oldalon található Email küldése gombbal. Kapni fogunk a megadott címünkre egy e-mail-t, amiben kattintsunk a Verify Email Address Now gombra. bitwarden-verify

Az alkalmazás telepítése

A Bitwarden jelszókezelő alkalmazást sokféleképpen használhatjuk. Telepíthetjük Windows, MacOS, Linux operációs rendszerekre. Van Androidos és iOS-es alkalmazás is. Továbbá a legnépszerűbb böngészőkben bővítményként is elérhető. Ebben a bejegyzésben a Google Chrome böngészőbe fogjuk bővítményként telepíteni. bitwarden-platforms

Chrome bővítmény

A telepítés nagyon hasonlóan fog működni a többi böngésző esetén, nézzük tehát a lépéseket:

  1. A böngészőben a jobb felső sarokban a profilunk mellett kattintsunk a három pöttyre, majd a Bővítmények menüpontban válasszuk ki a Keresse fel a Chrome Webáruházat lehetőséget.
  2. A keresőbe írjuk be, hogy Bitwarden. bitwarden-google-extension
  3. Kattintsunk a Bitwarden - Ingyenes jelszókezelő találati eredményre, majd nyomjunk a Bővítmény hozzáadása gombra.
  4. A sikeres telepítés után, a böngésző elnavigál minket a Bitwarden oldalára. Mivel már regisztráltunk, az oldalt nyugodtan bezárhatjuk.
  5. Menjünk újra a Bővítmények menüpontra és most válasszuk a Bővítmények kezelése opciót, majd a Bitwarden kártyán kattintsunk a Részletek gombra.
  6. Itt két beállítási lehetőséget fogunk bekapcsolni.
    • Rögzítés az eszköztárra, ezzel fent a keresősáv jobb oldalán megjelenik a bővítmény ikonja, a gyorsabb elérés érekében.
    • Engedélyezés inkognitó módban, ezzel a beálltással privát böngészési ablakban is tudjuk a jelszókezelőt használni.bitwarden-extension-options
  7. Kattintsunk az előző pontban kihelyezett ikonra a keresősáv jobb oldalán, majd jelentkezzünk be az e-mail címünk és a mesterjelszó használatával.

Az alkalmazás használata

A fenti lépések végrehajtása után most már eljutottunk a használatig, nézzük a legfontosabb dolgokat.

A Fül részen fogjuk látni az egyes oldalokon használható felhasználónév és jelszó párokat. A Bitwarden okosan megpróbálja felismerni azokat a mezőket az egyes weboldalakon, ahova bejelentkezési adatokat kell írni. Ilyenkor, ha kiválasztjuk azt amelyiket használni szeretnénk a bejelentkezéshez, akkor azokat automatikusan beírja. Erre használható a ctrl + shift + L billentyűkombináció is. bitwarden-login

A Széf fülön találjuk az elmentett adatainkat, újakat hozhatunk létre, módosíthatjuk a már meglévőket. Szintén itt ellenőrizhetjük használt jelszavaink nem kerülhettek-e illetéktelenek kezébe ismert adatszivárgás incidens során. A széfben található adatainkat különböző típusokba sorolhatjuk:

  • Bejelentkezés, tipikusan felhasználónév és jelszó párokat tartalmaz bizonyos weboldalakhoz.
  • Kártya, tipikusan bankkártya adatokat tartalmaz, amelyet felhasználhatunk internetes fizetések során.
  • Személyazonosság, személyes adatok tárolására
  • Biztonságos jegyzet
  • Mappák, a különféle adatokat rendezetten tárolhatjuk különböző mappák létrehozásával

A Generátor fülön felhasználóneveket és jelszavakat hozhatunk létre, bizonyos szempontok alapján. A funkció használatával, nem kell többé új jelszó kitalálásán törni a fejünket, bízzuk ezt a feladatot is a jelszókezelőre.

A Beállítások fülön többek közt finom hangolhatjuk az automatikus kitöltés működését, mappákat hozhatunk létre, szinkronizálhatjuk a széfünk tartalmát. Alapértelmezetten minden olyan bejelentkezési adat mentését felajánlja a jelszókezelő, ami még nem került be széfbe, kizárhatunk weboldalakat, ahol ezt nem szeretnénk megtenni. Beállíthatjuk, milyen időközönként kelljen újra megadnunk a mesterjelszót a széf eléréséhez. Beállíthatjuk a pin kódos és ujjlenyomatos feloldást. Kétlépcsős azonosítást is bekapcsolhatjuk, ezt ajánlom minden Kedves Olvasónak! Ezen felül még további finomhangolási beállítások is rendelkezésre állnak, amelyek felfedezését az Olvasóra bízom!

Végszó

Tehát összegezve végig néztük, hogyan tudunk új fiókot regisztrálni, mi módon tudjuk a Bitwarden alkalmazást feltelepíteni, végezetül pedig bemutattam a használatát is. A bejegyzésben nem esett szó csak a Chrome böngészőben bővítményként használt verzióról, de ahogy írtam is, a többi típust is hasonlóan tudjuk telepíteni és használni. Javaslom a Kedves Olvasó próbálja ki a számára rendelkezésre álló lehetőségeket és döntsön, hogy melyik a legjobban használható. Személy szerint telefonon az Androidos verziót, Windowson Chrome bővítményként, MacBook-on pedig a MacOS-re telepíthető verziót használom. A lehetőségek tárháza szerencsére elég nagy. Javaslom miután eldöntöttük a jelszókezelő használatát és megszoktuk azt, érdemes minden más helyről áthozni a jelszavakat. Tudom elsőre talán bonyolultnak tűnik és időigényesnek, de kérem szánjátok rá az időt és az energiát megéri, hogy adataink biztonságban legyenek.

Sikerült a fenti leírás alapján beüzemelni a Bitwardent? Ti melyik verziót választottátok? Elakadtatok és jó lenne egy kis segítség? Írjátok meg levélben vagy lent hozzászólások formájában.

Nemsokára elindul a Zsebinformatikus videós részlege is, ahol a rövidebb formátum mellett, a hosszabb videókban a gyakorlati bejegyzéseket igyekszem még ennél is részletesebben kifejteni.

Támogass egy kávéval